PUNB PENDEDAHAH RASUAH YANG MEMALUKAN

Komentar telah memaklumkan sebelum ini 5 antara mereka yang telah disoal siasat untuk kes penjualan BON kerajaan yang melibatkan hampai 19 billion ringgit. Nama yang telah dimaklumkan adalah

En. Ahmad Zukni Johari
CEO

 

 

En. Mohamad Aminuddin Zain
Company Secretary

 

 

dan

Seorang lagi yang terlibat adalah En Mohd Noh Osman Pengurus Besar PUNB yang dikatakan sebagai master mind dalam isu penjualan Bond tersebut.

Menurut lapuran yang di terima oleh Komentar En. Shahabuddin dan En Mohd Noh dan seorang lagi yang namanya masih belum di maklumakan akan di tahan oleh Badan Pencegah Rasuah sedikit masa lagi. Sungguhpun begitu Komentar percaya isu rasuah PUNB masih belum di bongkarkan secara keseluruhan.

Mastermind didalam skandal ini adalah Mohd Nor dan Amin serta disokong oleh seorang pegawai tertinggi iaitu Shahabuddin . Ini dapat dibuktikan dengan penubuhan sebuah syarikat PUNB Ventures Private Ltd untuk mengendalikan pengurusan dana tersebut.

Jumlah nilai bond tersebut adalah sebanyak 5 Billion USD ( RM19 billion )dan PUNB telah menjadi pengeluar dan kerajaan malaysia jadi gurantor kepada pembelian Bond tersebut melalui keputusan yang telah dibuat oleh Ahmad Zukni Johari .

Badan Pencegah Rasuah juga harus menyiasat beberapa insiden berbau rasuah dalam PUNB. Menurut laporan BPR terdapat beberapa lagi dana PUNB umpamanya sebanyak 10 Million USD ( RM 38 Million) yang terdapat didalam akaun fixed deposit di Deustche Bank di luar negara sedangkan penerima bonus dan dividen tidak diketahui tetapi pihak kami  mengesyaki bahawa Ke empat - empat penama di atas juga terlibat.

Saya juga menyeru pihak BPR membuat penyiasatan keatas Jumlah wang sebanyak RM 5 million lagi yang dibayar kepada sebuah syarikat konsultant yang mempunyai pertalian persaudaraan dengan Ahmad Zukni .

Turut dimaklumkan adalah wang berjumlah 10 juta ringgit yang dilabur tanpa kelulusan kepada Vanguard Capital Sdn Bhd (Tempatan 303087-X) (Licence Asset Mgmt Company). PUNB tidak membenarkan pelaburan dibuat dengan mana-mana Asset Management.

KOMENTAR MENYARANKAN AGAR AKTIVITI PUNB DI BONGKARKAN DENGAN SEGERA DAN KESELURUH AHLI LEMBAGA PENGARAH DI GANTUNG DARI MASIH MENERAJUI PUNB.