KENYATAAN AKHBAR KAMI (4/2001)

KAMI sertai perhimpunan rakyat 14 April (esok) di SUHAKAM

Sebagai mendukung semangat demokrasi, Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) ingin mengesahkan akan menyertai rombongan anggota-anggota Dewan Rakyat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti-parti politik bagi menyerahkan memorandum rakyat kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Jalan Raja Laut yang dijadualkan jam 10 pagi esok.

KAMI juga dengan ini ingin menyatakan sokongan kepada tuntutan Memorandum Rakyat itu, khususnya desakan untuk kebebasan media.

Selain itu, KAMI juga akan menyerahkan memorandum persendirian sebagai mengukuhkan lagi memorandum rakyat tersebut. Memorandum KAMI ini akan turut diedarkan kepada wakil-wakil media massa dan orang ramai esok untuk penilaian semua pihak.

Oleh itu wakil-wakil KAMI dengan bangganya akan turun bersama rombongan wakil-wakil rakyat, NGO dan parti politik.

Perjuangan dan cita-cita KAMI ini selaras dengan kempen untuk menyambut secara besar-besaran Hari Kebebasan Akhbar Sedunia (World Press Freedom Day) pada 3 Mei depan seperti dianjurkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan wartawan di peringkat antarabangsa.

Penyertaan KAMI kali ini diharapkan akan mendekatkan kumpulan wartawan dan media bebas di negara ini dengan orang ramai dan kumpulan pembaca bagi menggerakkan proses demokrasi dan menjunjung hak kebebasan bersuara yang semakin ditekan oleh kerajaan pimpinan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Dengan itu juga, KAMI dengan sekeras-kerasnya membantah tangkapan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dikenakan terhadap penulis tamu Malaysiakini.com Hishamuddin Rais dan pengendali laman web (webmaster) ‘Kempen Bebaskan Anwar’ (FAC) Raja Petra Raja Kamaruddin.

Sebagai membantah penangkapan dua penulis ini, KAMI akan bermesyuarat untuk melancarkan kempen antarabangsa bagi mendesak kerajaan Malaysia membebaskan mereka dengan kadar yang segera.

KAMI juga menggesa lima lagi aktivis reformasi dibebaskan dengan segera dan jika mereka mempunyai sebarang kesalahan, dakwa mereka di mahkamah terbuka.

Terima kasih.

AHMAD LUTFI OTHMAN Jurucakap KAMI,

d/a 24-G Jalan 4/21 D, Medan Idaman,
Gombak 53100 Kuala Lumpur
Tel: 03-4023-0175 Fax:03-4023-0175
Emel: lutfi_detik@hotmail.com atau faomar@yahoo.com

Tarikh: 13 April, 2001