PEMIMPIN YANG GAGAL

 

Seperti yang kita ketahui Umno sekarang tengah sibuk untuk menghancurkan dan menghasut kononnya PAS adalah parti ektrimis. Dengan memanggil semua ketua bahagian yang cuma tahu mengangguk tanpa berpikir dengan mengatakan PAS telah terpesong dan memesongkan akidah seperti yang dituntut oleh alqur'an dan hadist, tujuan mereka agar sang ketua dapat menyampaikan mesej kepada ahli-ahli umno bahwa hanya UMNO yang memperjuangkan islam ditambah pula dengan kenyataan-kenyataan Astora 'Salman Rusdi' Jebat dan sekali sekala disampuk Hamid Osman 'Lebai malang'.

Terkadang saya terpikir pernahkan dalam sesaat mereka berpikir apakah keadaan politik, ekonomi dan sosial kita sekarang ini dalam landasan yang betul dimana share market yang jatuh teruk hingga satu masa sampai dibawah 700 mata dan bermacam hal lagi. Dibawah ini adalah rentetan cerita kegagalan UMNO/BN dalam menjalankan amanah rakyat. 1) Lesen Terbang dan BPR - Ling Liong Shit BPR dalam kes lesen terbang yang telah begitu sebati dengan JPJ dan menteri yang bertanggung jawab keatasnya seolah tiada apa yang berlaku dimana Pahamin (sang koboi), Ling Liong Sik (bapak jutawan muda). Tidakah mereka ini orang yang bertanggung jawab. 2) Ectasy,Gangterism - Hisham'pondan tua'udin Ectasy,gangsterism, dan masaalah anak muda kita pada hari ini dapatkan si Hishamudin (pondan tua) memberikan penjelasan, untuk pengetahuan kita semua projek 'rakan muda' adalah projek gagal (fail). Adakah pondan tua ini merasa beliau bertanggung-jawab... nonsense (!). Inikah orang-orang yang dipilih untuk menjadi pemimpin anak muda kita. Pemimpin yang tiada arah tuju dan tidak mempunyai pendirian. 3) Tol & Pularek - Samy Vellu (menteri yang hingga kehari ini masih tak boleh berbahasa Malaysia-pity you samy)

Samy velu dengan kegagalan projek lebuh raya utara selatan yang runtuh di tapah yang tidak memenuhi spesipikasi, kompleks bangunan pularek dan berbagai projek lain tidak termasuk isu tol yang cukup membebankan rakyat. 4) Isu luar negara yang tidak konsisten - Hamid 'chicken' Albar.

Kegagalan Hamid Albar dalam isu Jolo hingga Aziz'konspirator' Shamsuddin yang tidak kena-mengena berlagak  penyelamat tapi penyelamat yang gagal (hamid your chair now become hot). Aziz kalau isu beg sekolah sampai kehari ini tiada jawaban yang konkritpun tak dapat diselesaikan inikan pula isu-isu luar negara. Isu Israel menyerang Palestin sebagai negara anggota majlis keselamatan PBB tidak ada tanda-tanda konkrit yang Malaysia membantah serangan itu. 5) Kenaikan barangan pengguna - Muhiddin Yassin Adakah beliau akan melucutkan jawatan Menterinya sekiranya harga barang naik, mari sama-sama kita tunggu dalam tempoh terdekat ini. 6) Perdagangan Luar Negara - Rafidah'iron corruption mother' Aziz Hampir dua tahun tiada impak nyata dalam proses membawa pelabur luar untuk melabur di Malaysia. Kalau dilihat senarai diatas nyatalah pemimpin-pemimpin kita hari ini adalah pemimpin yang gagal. Cuba renungkan sampai bila kita akan dibodoh-bodohkan dengan oleh mereka ... cuba renungkan. Perubahan dituntut.

a@2000