KOMENTAR

Komentar 1

12.05.2000

 

Jangan pinggirkan perjuangan Ahmad Lutfi Othman

 

Tekanan demi tekanan dibuat oleh kerajaan dalam usaha menghalang suara-suara kita dari terus menyebarkan  berita-berita yang berlandasan kebenaran , berunsurkan keadilan dan bernadikan tuntutan perubahan. Bagi mengelakkan rakyat dari mengetahui kepincangan perlakukan serta kezaliman perbuatan mereka maka suara-suara ini harus dibisukan. Suara-suara ini dikhuatiri akan membuka minda rakyat dan suara ini ditakuti akan menjadi pembuka mata mereka akan keburukan perlakuan kerajaan UMNO di Malaysia ini.

Jesteru itu mereka telah mengharamkan penerbitan Detik, Eksklusif serta menghadkan penerbitan Harakah. Pengharaman ini boleh di interpretasikan sebagai satu pembunuhan suara-suara rakyat Malaysia.

Ahmad Lufti Othman sekarang memulakan satu bentuk perjuangan yang tidak seharusnya dipandang leka oleh Barisan Alternatif. Beliau memperjuangkan hak untuk berkarya, mengkritik  dan menulis, Ini satu bentuk perjuangan yang positif. Beliau bangkit menuntut agar kerajaan memberi keadilan kepada semua sistem dalam media khususnya bagi rakyat dan Barisan Alternatif. Ahmad Lufti Othman dalam ertikata sebenar berusaha menuntut kebebasan bersuara. Tuntutan beliau dapat di intepretasikan sebagai perjuangan membebaskan media dari terus di kongkong dan dijajah oleh  kepimpinan kerajaan memerintah .

 

Perbuatan menyekat suara-suara media hanya bertujuan untuk terus mengekalkan Dr Mahathir  sebagai PM negara ini dan mengaburi mata rakyat khususnya di kawasan luar Bandar.

 

Kita dari Barisan Alternatif, harus turut mendesak agar kebebasan penulis-penulis itu terjamin  dan hasil dari desakan itu maka satu perubahan dapat terhasil.

Pembebasan Media ini perlu demi menyedarkan rakyat betapa serongnya perbuatan parti memerintah dalam usaha mereka untuk terus memerintah. Ahmad Lutfi Othman seharusnya diterima sebagai salah seorang pejuang dan mereka dari golongan Media, khususnya wartawan, penulis, editor dan mereka yang terlibat dalam media massa perlu berada dibelangkang Ahmad Lutfi bagi menuntut kebenaran dan kebebasan menulis. Halangan mereka akan menyebabkan tutupnya minda masyarakat kita. Kita sedar perjuangan Ahmad Lutfi Othman tetapi haruskan kita membiarkan suara beliau terpencil. Jawatankuasa Monitor Media harus membawa Ahmad Lufti masuk demi membebaskan media kita dari terus di belenggu Mahathir.

 

DARI KOMENTAR: Hormat dari kami buat Saudara